dimarts, 19 de maig del 2009

Els premis Josep Chulvi, tot un èxit.

La tercera edició dels Premis Josep Chulvi Puchalt al Foment del Valencià van aple­gar la nit de divendres més de 120 persones en un acte marcat per l’emoció del reco­rd a Josep Chulvi i que va tancar Enric Nomdedéu, candidat del Bloc al Parlament Europeu en les eleccions que se celebraran el proper 7 de juny.

Els premiats d’aquesta tercera edició han estat David Reig Delhom, per la seua tasca de recuperació de la tradició musical valenciana, materialitzada, entre altres projectes, en la recent publicació de l’obra “Canta, toca i balla que el món encara no s’acaba”; Perifèric Edicions, per la seua trajectòria editorial i de suport als autors que s’expressen en la nostra llengua; i els intèrprets d’albades Pepa Garzón i Manolo Chilet, en reconeixement a una trajectòria que ha sabut mantenir i transmetre una de les manifestacions més lúdiques i riques del folklore popular valencià.

La part més emocionant de la nit la van oferir Pepa Garzón i Manolo Chilet. Després d’agrair de paraula el reconeixement, que és el primer que se’ls ofereix al seu po­ble, van estimar-se més donar les gràcies de la forma que millor saben: cantant. Així, van interpretar dues albades, una dedicada a agrair el premi i una altra a la memòria de Josep Chulvi, també veï de Les Barraques com ells i que fa fer emmudir d’emoció el saló. Anteriorment Juan Fernando Chulvi va recordar de manera emocio­nada la figura del seu germà Josep.

Per part de Perifèric Edicions van rebre el guardó Josep Ramon Lluch i Jesús Figuero­la. En les seues intervencions ambdós van destacar el fet que continue sent extraor­dinari que una editorial “que és una empresa que intenta guanyar diners com en qualsevol lloc” meresca un premi per treballar exclusivament en valencià. “Això”, segons Jesús Figuerola, “significa que no vivim en un país normal”.

Vicent Reig, pare de David Reig Delhom, va rebre el premi en nom del seu fill, el qual va excusar la seua presència per haver d’estar al front d’una de les nombroses accions de difusió musical que impulsa des de fa molts anys.

L’acte el va cloure Enric Nomdedéu, que va destacar el doble caràcter d’emoció i raó dels premis, per l’emotivitat que es va viure al recinte de Florida com pels mèrits dels premiats i la seua defensa de la cultura valenciana. Nomdedéu, a més, va explicar amb exemples pràctics com influeix Europa en les vides de tots els valen­cians.

Els premiats d’altres anys, com l’Escola Jaume I o el cantautor Miquel Gil també van voler ser presents a la tercera edició dels Premis Josep Chulvi. Al sopar hi van assis­tir, a més, membres de l’Executiva del Bloc com el Secretari d’Organització i regidor a Silla Josep Melero i el Secretari de Finances Òscar Peris. A més, hi van ser presents els regidors Sento Beguer (Torrent), Jesús Monzó (Catarroja) i Montse Reynal (Alcàsser), a més d’una gran representació de tots els col·lectius del Bloc de l’Horta Sud